РЕКИЦ "Читалища" - София

 
РЕКИЦ "Читалища" - София

Начало
Конкурси и фестивали
Възможности за финансиране
Читалища
Календар

БЛОГ АРХИВ
«« август 2020 »»
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            


За нас Задачи Архив Връзки Контакти

Начало 14:55
« Обратно
„Мисия: Наследство“ Национален форум на българите от балканските страни
От 17 до 21 май 2017 г. в София ще се проведе инициативата „Мисия: Наследство“ - Национален форум на българите от балканските страни. Инициативата е в рамките на Международното десетилетие на сближаването на културите 2013 - 2022 и е посветена на 21 май - Международния ден на културното многообразие за диалог и развитие и на 24 май - Празника на славянската писменост и българската култура.

Форумът представлява среща на българи от нашите исторически общности в балканските страни – Турция, Гърция, Сърбия, Македония, Албания, Косово, Хърватия, Румъния и др., както и студенти от български произход от балканските страни, които се обучават във висши учебни заведения в София.

Целта на форума е участниците в него да се представят, опознаят и обединят около идеята за съхраняване и предаване на следващите поколения на елементите на нематериалното културно наследство на българите – устни традиции, традиционни изпълнителски изкуства, обществени практики, ритуали и празнични събития, познания и практики, вързани с природата и вселената, традиционни занаяти. Тази среща на българите от балканските страни има за задача още и да натовари участниците с отговорност за бъдещето – отговорността да съхраняват и представят традиционната българска култура и да бъдат проводник на добросъседски отношения. Като резултат от форума се предвижда създаването на Национална програма за финансова подкрепа на културни проекти на българите в чужбина.

В програмата на „Мисия: Наследство” са предвидени срещи с представители на официални институции и неправителствени организации, творчески съюзи и висши учебни заведения, майсторски класове на изявени творци, представители на фолклора и народните занаяти, както и посещения на знакови места в София и страната, свързани със съхраняването на нашето нематериално културно наследство и на българската културна идентичност.

Събитието се организира от сдружение „Глобално творчество“ с институционалната, логистична и финансова подкрепа на Министерството на културата, Държавната агенция за българите в чужбина, Държавния културен институт при Министерството на външните работи, Министерството на образованието и науката, Регионалния център за опазване на нематериалното културно наследство в Югоизточна Европа под егидата на ЮНЕСКО и в партньорство с Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН, Столична община и др.

*******************
Сдружение „Глобално творчество“ е гражданска организация, която работи в обществена полза за обединяването на усилията на организации, граждани, творци, институции и местна власт на територията на България за извършване на дейности по съхранение, разпространение, репрезентиране и българската култура в страната и чужбина.

Сдружението осъществява дейността си в обществена полза за:
Развитие на образованието, културата, социалните дейности и екологията.
Развитие и утвърждаване на духовните ценности и гражданското общество.
Подпомагане на социалната интеграция и личностната реализация на гражданите, особено на младежите, уязвимите групи, етническите общности, в частност ромските и бежанци, както и възрастните хора.

*******************
Фейсбук:
https://www.facebook.com/globalnotvorchestvo/
https://www.facebook.com/events/1148741001938121/?active_tab=discussion
16 Май 17, 14:55   

0.0845